Tässä ovat Viron runokartan kuumimmat kesärunot!

Asfaltti polttaa ja puuma metsästää Viron runokartan kesässä. Unohdimme kaatosateet ja keräsimme yhteen runokartan kuumimmat runot. Lue missä päin Viroa lämpötila kohoaa kolmeenkymmeneen asteeseen.

Aloitetaan kesärunojen viileämmästä päästä.

21°C

Mathuran runossa ”Lahessa” tuuli puhaltaa mereltä päin. Lahen paikkakunta sijoittuu Viron pohjoisrannikolle, jossa tuuli on tuttu seuralainen kauniinakin kesäpäivänä. Runossa mainitaan myös kaksi lähialueen saarta, Mohni ja Ulkkari. Niistä Ulkkari on maan kohoamisen myötä kasvanut yhteen viereisen niemen kanssa. Mathuran runossa uidaan aaltoja vasten yhä kauemmas ulapalle ‒ mutta kuka vilkuttaa rannalta? 

Lue Mathuran runo ”Lahessa” ja etsi se Viron runokartalta.

22°C

Jan Rahmanin runossa ”Kesäilta saunan rappusilla” kuulostellaan ympäristön ääniä: linnut huutavat ja auton varashälytin parkuu, lehmät mylvivät ja radio möykkää. Kesäillan idylliin kuuluu myös tietoisuus naapuriperheen traagisesta kohtalosta. Võrun murteella kirjoittava Rahmanin teksti kumpuaa hänen kotiseudultaan Võrumaalta.

Lue Jan Rahmanin runo Kesäilta saunan rappusilla ja etsi se Viron runokartalta.

23°C

Piret Bristolin runossa ”Vastse-Kuuste” vietetään kesälomaa Vastse-Kuusten kylässä Põlvamaalla Tarton eteläpuolella. Kesänviettopaikka on maalaiskylässä eli maal, kuten virolaisilla on tapana sanoa. Junat ja kirjeet kulkevat, mutta kesäillat kuluvat hitaasti. Kesäpäivän viettoon kuuluvat myös lapsuuden munkkirinkilät ja haikea ikävöinti.

Lue Piret Bristolin runo ”Vastse-Kuuste” ja etsi se Viron runokartalta.

24°C

Igor Kotjuhin runo ”2. heinäkuuta” välittää virolaisten suosituimman kesätapahtuman, laulujuhlien tunnelmaa. Isot laulujuhlat järjestetään Tallinnan laululavalla viiden vuoden välein, mutta joka kesä vietetään pienempiä juhlia ympäri Viroa, satoi taikka paistoi. “Kymmenet tuhannet laulavat laulukentällä. kansanasuja, säteileviä hymyjä. äitejä ja isiä ottamassa selfieitä juhlahumussa”, runo kertoo. 

Lue Igor Kotjuhin runo ”2. heinäkuuta” ja etsi se Viron runokartalta.

25°C

Mehis Heinsaarin runossa ”Loikoilen” haaveillaan elokuun helteestä. Uneksija makoilee Tartossa Karlovan kaupunginosan puutaloyksiössä ja matkaa mielessään kauas. Mehis Heinsaarin runoissa on usein syksy, kuten Viron runokartalla julkaistuissa runoissa “Harvinainen ilo” ja “Syksy polkee”. Onko tämänkin runon elokuun helle haavetta vain?

Lue Mehis Heinsaarin runo ”Loikoilen” ja etsi se Viron runokartalta.

26°C

Mihkel Kaevatsin pikkuisessa runossa juostaan iloisesti Paljassaaren rannan kuohuihin. Paljassaaren eli Pikakarin hiekkaranta sijaitsee Pohjois-Tallinnassa Paljassaaren niemellä luonnonsuojelualueen lähellä. Hiekkaranta on kesällä suosittu paikka ja sieltä voi seurata Tallinnanlahden laivaliikennettä. Runo sisältyy Kaevatsin kirjoittamaan runosikermään Tallinnasta ja on haikean kaunis rakkaudenosoitus kotikaupungille. Osa sikermän runoista löytyy runokartaltakin sijoitettuna eri kohteisiin. 

Lue Mihkel Kaevatsin runo ”Paljassaaressa juostaan laineisiin” ja etsi se Viron runokartalta.

27°C

Aare Pilvin runossa ”Rukousmylly” alkavat tunteet kuumentua. Eletään heinäkuun loppua ja ensimmäiset tomaatit kypsyvät. Kirsikkaverkkojen kanssa pihalla hikoilevalta isoisältä lipsahtaa sana, jota portailla istuvan pikkupojan ei ole tarkoitus kuulla. Aare Pilv on sijoittanut lapsuusmuistonsa isovanhempiensa luokse Mõisakülaan Latvian rajan tuntumaan. 

Lue Aare Pilvin runo ”Rukousmylly” ja etsi se Viron runokartalta.

28°C

Carolina Pihelgasin teksti ”Kesä on kerennyt” on sijoitettu runoilijan toiveesta neuvostolähiöön Mustamäelle Tallinnaan. Runossa aurinko paahtaa asfalttipihat hehkuvan kuumiksi ja ihmiset pakenevat näännyttävää hellettä kaupungin ulkopuolelle. Yhden elementtitalon pihalla vihertää kuitenkin jotakin, mikä uhmaa harmaata ja tukahduttavaa asfalttia.

Lue Carolina Pihelgasin runo ”Kesä on kerennyt” ja etsi se Viron runokartalta.

29°C

Runokartan toisiksi kuumin runo on fs:n hehkutus Pärnun hiekkarannoilta ja terasseilta: ”siinä se menee, länkisääri, havaijishortseissa, valkoinen T-paita päällä, Maximan muovipussi kädessä, Kesämies”. Pärnu tunnetaan Viron kesäpääkaupunkina, ja runon mukaan siellä jatkuu kesäisin koko kaupungin kattava ”hulabaloo” aamusta iltaan.

Lue fs:n runo ”siinä se menee” ja etsi se Viron runokartalta.

30°C

Runokartan ehdottomasti kuumin runo on Berit Kaschanin ”Joutenoloa”, jossa ei ehditä paljon jouten olla, niin kiihkeäksi meno yltyy. Tartossa on sellainen helle, että ”hiuksia täytyy huljuttaa tunnin välein kylmässä vedessä, ettei järki lähtisi kokonaan.” Mutta kasvitieteellisessä puutarhassa vasta hikoiluttaa; siellä metsästää hellittämätön puuma, joka tietää mitä tahtoo. Murr!

Lue Berit Kaschanin runo ”Joutenoloa” ja anna kissaeläinten Tarton vietellä itsesi!

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Takaisin ylös