Uusi kaupunginkirjailija suunnittelee Tarttoon kirjallisuusgraffiteja

Tarton uudeksi kaupunginkirjailijaksi valittiin vuoden alussa runoilija Carolina Pihelgas. Stipendi antaa kirjailijalle mahdollisuuden omistautua entistä paremmin luovaan työhön. Kaupunginkirjailijan odotetaan myös elävöittävän Tarton kirjallisuuselämää ja kehittävän kaupungin mainetta kansainvälisesti tunnettuna Unescon kirjallisuuskaupunkina.

Carolina Pihelgas aikoo vuoden aikana paitsi kirjoittaa myös tuoda kirjallisuutta eri muodoissa kaduille, puistoihin ja ihmisten korvanappeihin.

”Olen suunnitellut Tarttoon kirjallisuusgraffiteja ja niihin liittyviä kävelyretkiä, ja niitä voi odottaa jo kesällä”, Pihelgas kertoo suunnitelmistaan.

Carolina Pihelgas on syntynyt Tallinnassa, mutta hän on asunut opiskeluvuosistaan lähtien Tartossa.

”Tartto on merkinnyt minulle aina kirjallisuuskaupunkia ja liittynyt tiiviisti omaan kasvuuni kirjailijana”, Pihelgas kertoi juhlallisessa stipendin luovutustilaisuudessa Tarton raatihuoneen salissa.

Pihelgasilta on julkaistu kuusi runokokoelmaa ja hän on virontanut paljon runoutta eri kielistä. Lisäksi hän on auttanut julkisuuteen kymmeniä kirjoittajia kirjallisuuslehti Värske Rõhkin ja käännöskirjallisuuden verkkolehti Ninnikun toimittajana. 

Viron runokartalla on julkaistu viisi Carolina Pihelgasin runoa. Tekstit sijoittuvat muun muassa hänen lapsuutensa Mustamäelle, rautatieasemalle Tallinnaan ja Emajoelle Tarttoon. Vanhan valokuvan kautta Pihelgas on sukeltanut vuoden 1959 Kohilaan.

Kaupunginkirjailijan stipendi on tänä vuonna 14 020 euroa ja sitä maksetaan kirjailijalle 1 168 euron kuukausierinä. Tarton kaupunki ja Tarton kulttuurirahasto myönsivät stipendin tänä vuonna neljättä kertaa. Vuonna 2017 titteliä kantoi runoilija Kristiina Ehin, vuonna 2018 Tarton suomalaiskirjailija Mika Keränen ja viime vuonna kirjailija Vahur Afanasjev.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Takaisin ylös