Runosuunnistus vie kaupungille etsimään tekstejä

Runosuunnistus ja Runoklubi Tallinnassa

Mitä virolaiset runot kertovat Tallinnasta? Lähde Tallinnan kaupungille etsimään runorasteja Vapaudenaukiolta, Vanhankaupungin kahviloista ja Telliskivestä! Runosuunnistus on osa Helsingin Taiteiden yön juhlavuotta, jota vietetään 15. elokuuta myös Tallinnassa. Runosuunnistus sisältää 12 runorastia Tallinnan keskustassa ja Vanhassakaupungissa. Jokaiselta rastilta löytyy yksi runo, joka paljastaa jotain oleellista paikan hengestä. Lähde mukaan seikkailuun! Runot ovat paikoillaan kohteissa torstaina 15.8. klo 12‒20.

Ota runosta kuva!

Kun löydät runon, nappaa siitä kännykkäkameralla kuva. Kuva voi olla selfie runosta ja sinusta tai koko seurueesta. Voit myös kuvata pelkästään runon ympäristössään tai mieleisen lauseen siitä, tai laittaa mukaan jonkun taskustasi löytyvän esineen. Jaa kuva Facebookin tapahtumasivulla tai lähetä meseviestinä Viron runokartalle tai sähköpostin liitteenä osoitteeseen vironrunokartta@gmail.com tai instagramissa hashtagillä #runokartta tai #luulekaart Kuvat jäävät järjestäjien käyttöön ja jaamme kuvia sivuillamme sekä sosiaalisen median kanavissa.

Parhaat palkitaan!

Ahkerille kuvien jakajille ja lähettäjille on luvassa kirja- ja lahjakorttipalkintoja. Jos samassa porukassa on kuvan jakajan lisäksi muitakin suunnistajia, voitte lähettää osallistujien nimet erikseen meseviestillä tai sähköpostitse. Palkintojen saajat arpoo viikon kuluessa Suomen Viron-instituutin väki. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Runosuunnistajan reittiohjeet

Kierroksen voi aloittaa haluamaltaan runorastilta. Seuraamalla ohjeiden mukaista järjestystä on rastilta toiselle sopiva kävelymatka ja päädyt Vanhastakaupungista kierroksen päätteeksi Telliskiveen kiinnostavien designliikkeiden ja ravintoloiden äärelle.

1. Matka alkaa Vanhastakaupungista olutravintola Põrgusta! Astu rohkeasti sisään manalaan ja vilkuile ympärillesi. Löydät runon baarin sisältä. Henkilökunta auttaa tarvittaessa.
Osoite: Põrgu, Rüütli 4

2. Matka jatkuu Vanhassakaupungissa Nigulisten kirkon ohi Kirjailijatalolle! Samassa rakennuksessa toimii myös Suomen Viron-instituutti. Löydät runon ovesta rakennuksen kulmasta.
Osoite: Soome Instituut, Harju 1 / Kuninga 8

3. Seuraavana suunta kohti Vapaudenaukiota. Kun Johanneksen kirkko jää vasemmalle ja Vapaudenristi oikealle puolellesi, on edessä portaat alas tunneliin. Sukella tunneliin ja etsi R-kioski. Kioskin ikkunasta löytyy seuraava runorasti.
Osoite: R-kiosk Vabaduse tunnel, Vabaduse väljak 7

4. Pysytään Vapaudenaukiolla. Nyt on Vapaudenristi vasemmalla puolella ja Johanneksen kirkko oikealla puolella. Edessä on kahvila Wabadus, jonka ovesta löytyy seuraava runo.
Osoite: Kohvik Wabadus, Vabaduse väljak 10

5. Vapaudenaukiolla riittää katseltavaa. Wabadus-kahvilalta vähän Johanneksen kirkolle päin on ensin Tallinnan taidehalli (Kunstihoone) ja sen jälkeen pikkuinen taiteilijabaari Tuum, jonka ikkunoista löytyy seuraava runo.
Osoite: Kohvk&Baar Tuum, Vabaduse väljak 8

6. Vapaudenaukiolta korttelin verran Vanhaankaupunkiin päin kulkee muurien reunustama Müürivahe-katu. Sieltä kahvila Revalista löytyy seuraava runo.
Osoite: Reval Café, Müürivahe 14

7. Seuraava kohde on legendaarisen Viru-hotellin aulabaari, josta on alkanut monen turistin seikkailu Tallinnassa. Mene rohkeasti sisään ja etsi runo! Henkilökunta auttaa tarvittaessa.
Osoite: Sokos Hotel Viru, Viru Väljak 4

8. Tällä kohtaa reitti palaa taas Vanhaankaupunkiin. Kuulitko jo, että Prisma on avaamassa myymälää Aia-kadulle? Seuraava runo löytyykin Prisman Aia-kadun puoleiselta sivulta. Hae katseellasi lapsi- ja lintuveistoksia, ja löydät runonkin.
Osoite: Prisma Supermarket Vanalinn, Aia 3

9. Seuraava kohteemme on neuvostoaikojen rujo monumentti Linnahall, joka löytyy satamasta ennen A-terminaalia. Lähelle pääsee Koplin ratikoilla 1 ja 2 Linnahall-pysäkille. Oletko koskaan kiivennyt rappusia Linnahallin katolle? Siellä ylhäällä Linnahallin korkeimmalta kohdalta vähän Helsinkiin päin odottaa telineeseen kiinnitettynä seuraava runo.
Osoite: Linnahall, Merepuiestee 20

10. Linnahallilta on lyhyt matka seuraavalle rastille Baltic Guiden toimitukseen. Otitko lehden mukaan satamasta? Tässä talossa sitä toimitetaan, ja runo löytyy oven vierestä postilaatikon kyljestä.
Osoite: The Baltic Guide, Põhja puiestee 25

11. Pohjoinen puistokatu jatkuu eteenpäin ratikkareittiä seuraillen ja vie Balti Jaam -rautatieasemalle. Sinne on kävelymatka, ja ratikoilla 1 ja 2 pari pysäkkiä Koplin suuntaan. Etsi rautatieasemalta lipunmyyntihalli ja sen viereisestä aulasta aseman kukkakauppa Jaamalilled. Runo löytyy lasiovesta.
Osoite: Balti Jaam / Jaamalilled, Toompuiestee 37

12. Rautatieasemalta kulkee kiinnostava kävelyreitti Telliskiven huimaa vauhtia kehittyvälle alueelle. Siellä tiilitaloissa designliikkeiden ja ravintoloiden joukossa on valokuvagalleria Juhan Kuusi Dokfoto Keskus. Kulje F-huoneelta vähän eteenpäin ja löydät paikan vastapäätä Lentävää lautasta. Lipunmyynnissä on kierroksemme viimeinen runo.
Osoite: Juhan Kuusi dokfoto, Telliskivi 60a/5

Kaupunkirunoja runoklubilla Wabadus-kahvilassa

Mitä runoilijat kertovat kotikaupungeistaan ympäri Viroa? Runon ja musiikin illassa Tallinnassa 15.8. klo 19 esiintyvät tallinnalaisrunoilija Andra Teede, tarttolaisrunoilija Piret Bristol sekä Tallinnassa asuva suomalaisrunoilija Ville Hytönen. Musiikista vastaa suomalaista musiikkia soittava radio-DJ Ringo Ringvee. Tapahtuma on kaksikielinen (suomi ja viro) ja kaikille avoin. Osoite: Kahvila Wabadus, Vabaduse väljak 10, Tallinn.

Runosuunnistuksen järjestäjät

Viron runokartta, Suomen Viron-instituutti ja Eesti Instituut

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Takaisin ylös