Tartossa aloitti uusi suomalais-virolainen kulttuuritapahtumien sarja

Tartossa on aloittanut toimintansa uusi kulttuuri-iltojen sarja, Tarton kulttuurikellari. Ohjelmassa on ensi vuonna luvassa muun muassa italialaista musiikkia sekä yhteiskunnallista keskustelua isänmaallisuudesta ja seksuaalisuudesta.

Kulttuurikellari on kaikille avoin kirjallisuus-, musiikki-, taide- ja keskustelusalonki. Se järjestetään kerran kuussa Tampere Majassa, joka on tunnettu kulttuuri- ja majatalo. 

Kulttuurikellarin ensimmäiset vieraat tulivat marraskuussa Latviasta. Kylässä oli palkittu kääntäjä ja runoilija Guntars Godiņš, jonka suurimpia latviannoksia ovat muun muassa Kanteletar sekä Viron kansalliseepos Kalevipoeg. Godiņšin käännösten ansiosta esimerkiksi Heli Laaksosesta on tullut suosittu runoilija Latviassa. Illan aikana kuultiin myös nuorta huiluvirtuoosi Kate Lasmanea

Joulukuun alussa kulttuurikellarin lavalla nähtiin neljä tartonsuomalaista. Heidi Iivari haastatteli historianopettaja-dj Andreas McKeoughta, valokuvaaja Harri Sundellia ja runoilija Tuula Sipilää

Tuula Sipilän sävähdyttävä, Tarton Kreutzwaldi-kadulle sijoittuva, runo löytyy sekä suomeksi että viroksi runokartalta. Keskustelun lisäksi yleisö sai nauttia runoista, valokuvista ja musiikista. 

Kulttuuri-illat jatkuvat tammikuussa, jolloin kylmään ja pimeään vuodenaikaan tuovat iloa italialainen musiikki ja kirjallisuus. Kylään tulevat pianisti Tommaso Maganzani ja Italian kielen ja kulttuurin professori Daniele Monticelli

Kevään aikana Tarton kulttuurikellari pureutuu myös yhteiskunnallisiin aiheisiin, jolloin puhutaan virolaisten isänmaallisuudesta ja seksuaalisuudesta. 

Tarton kulttuurikellari haluaa tarjota kuulijoille inspiroivia kulttuurielämyksiä ja edistää ennakkoluulotonta keskustelukulttuuria. Illoissa kuullaan viron ja suomen kielen lisäksi myös muita kieliä, ja kaikki keskustelut tulkataan viroksi. 

Tarton kulttuurikellarin ideoija ja vetäjä on tartonsuomalainen kääntäjä ja kirjallisuuskouluttaja Heidi Iivari. Kulttuurikellarin toimintaa tukevat Tarton kulttuurirahasto ja Tampere Maja.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Takaisin ylös