Kuva: UXYS ja Iris Oja esiintyvät Estonian Music Days -tapahtumassa. Kuva festivaalin nettisivuilta.
Monien taidetalojen, teatterien ja museoiden ollessa edelleen osittain tai kokonaan suljettuina, tarjolla on virtuaalisia kierroksia ja esityksiä virolaista kulttuuria kaipaaville. Moni festivaali on kokeillut myös virtuaalitapahtumia hyvällä menestyksellä ja onpa tänä keväänä tarjolla virtuaalinen maratonikin. Nostamme tässä jutussa muutaman tärpin!
Juhan Kuusi Dokfoto keskuksen Vincent Tremeun virtuaalinäyttely Kui ma ükskord suureks saan
Tallinnan Telliskivessä sijaitseva dokumenttikuvaa esittelevä Juhan Kuusi Dokfoto keskus tarjoaa maksutta sivuillaan viime syksynä esillä olleen Vincent Tremeun näyttelyn “Kui ma ükskord suureks saan” eli “One day I will”. Valokuvaaja Tremeu on kiertänyt ympäri maailmaa, eritoten alueilla, joita ovat ravistelleet epävarmat olosuhteet sodista luonnonilmiöihin. Hän halusi piristää paikallisten lasten elämää pyytämällä heitä pohtimaan, mitä heistä tulee isona. Näyttelyn opastus on toteutettu virtuaalialustalla ja tekstit on saatavilla viroksi että englanniksi.
Tutustu Tremeun virtuaalinäyttelyyn tästä!
Estonian Music Days järjestää ensimmäistä kertaa Baltian musiikkipäivät netissä 22.4.-2.5.2021
Perinteikäs nykymusiikin festivaali Estonian Music Days järjestetään tänä keväänä yhteistyössä Latvian ja Liettuan säveltäjien liittojen kanssa. 42-vuotias festivaali, tällä kertaa Baltic Music Days, järjestetään ensimmäistä kertaa verkossa ja sen kaikki esitykset ovat maksuttomia. Festivaalin teema on DNA. Teema pyrkii löytämään yhteistä ja eroavaa geneettisen perimän lisäksi kulttuurisesta ympäristöstä, musiikillisesta ajattelusta ja tieteestä. Esityksiä ja keskusteluita järjestetään Tarton ja Tallinnan lisäksi Laulasmaalla ja Vilnassa. Seuraavat festivaalit järjestetään Kaunauksessa (2022) ja Riikassa (2023) ja Tartossa (2024).
Tutustu festivaalin ohjelmaan tästä!
Fotografiskan virtuaalikierroksella voi nähdä valkovenäläisnaisten voimaannuttavan valokuvanäyttelyn
Tallinnan Telliskivessä sijaitsevan Fotografiska-valokuvataiteenmuseon Fotografiska For Life -alusta esittelee yhteiskunnallisesti tärkeitä näyttelyitä, jotka pyrkivät tuomaan esille maailman tapahtumia. Neljä valkovenäläistä valokuvaajaa Volha Shukaila, Nadia Buzhan, Iryna Arakhouskaya ja Darya Burakina dokumentoivat valkovenäläisnaisten hiljaista protestia hallituksen epäreiluja toimia kohtaan. The Future of Belarus Fueled by Women (viroksi Valgevene tulevik naiste väega) on nähtävillä nyt Fotografiskan virtuaaligalleriassa.
Tutustu The Future of Belarus Fueled by Women -näyttelyyn tästä!
Tarton maastomaraton virtuaalisesti tai Tarton metsäpolulla 1.4.-16.5.
Tarton maastomaratonin järjestäjät ovat löytäneet oivan keinon osallistua tämän vuoden maratonitapahtumaan. Tartossa perinteinen maastorata on jo pistetty pystyyn ja radalle voi varata ajan oman matkansa mukaan: 42, 24, 10 tai 5 km. Voit myös osallistua virtuaalimaratonille etänä kotipaikkakunnaltasi ja saada mitalin ja diplomin juosusta postitse! Osallistuminen mahdollista virtuaalimaratonille 9.5. saakka.
Lue ilmoittautumisohjeet ja muuta lisätietoa tapahtuman nettisivuilta!
Kellerteaterin sanaton esitys Alchemist in Love tarjoilee samassa paketissa kauhua ja komediaa
Kellerteaterin verkossa katsottava esitysproduktio Alchemist in Love on kauhu-komedia, joka sisältää mustaa magiaa ja illuusioita. Tarinassa alkemisti rakastuu kauniiseen naiseen ja yrittää saada tämän taian ja alkemian keinon kiintymään itseensä.
Tutustu esitykseen ja osta liput tästä!
Eesti Rahva Muuseum ERM:in virtuaalinäyttelyt
Eesti Rahva Muuseum eli Viron kansallismuseo Tartossa tarjoaa sivuillaan vironkielisiä näyttelykierroksia, joiden avulla voi tutustua muun muassa suomalais-ugrilaisia kansoja esittelevään Uurali kaja -näyttelyyn tai esimerkiksi Viron vapaudenaikaan keskittyvään Kohtumised-näyttelyyn. Uusin virtuaalikierros vie Kohtumised-näyttelyn osaan, joka esittelee Viron postin historiaa. Museon tuottaja Eva Aab esittelee katsojille videolla muun muassa Viron ensimmäisen kirjeen.