Kuvituskuva

Viro-instituutin soittolistat #1-#11

Lissu Kirves

Ajankohtaista, Musiikki

Viro-instituutti on julkaissut virolaisen musiikin soittolistoja kevään aikana. Listoja tuli yhteensä 11 ja niillä esitellään laaja-alaisesti ja genrerajoista toisiinsa lipuen virolaista musiikkia.

Viro-instituutin soittolista #1: Euroviisut Vol. 1: 1993-1998

Kuvituskuva

Vaikka tämä kevät on ollut vähintäänkin erikoinen ja Eurovision laulukilpailutkin jäävät mittelemättä, me vilkaisimme silti kevään kunniaksi Euroviisujen historiaan. Aloitimme ensimmäisestä viidestä vuodesta eli vuosista 1993-1998. Listan on koonnut ja kuratoinut Viro-instituutin Suomen toimiston toiminnanjohtaja Sanna Immanen.

Tutustu Euroviisu-aiheiseen listaan nro.1 täällä!

Viro-instituutin soittolista #2: parhaat merilaulut osa 1

kuvituskuva

Virossa vietettiin vuonna 2016 merikulttuurin teemavuotta. Yksi meriteemavuoden ohjelmanumeroista oli suosituimpien meriaiheisten laulujen valinta. Kaksitoista kansan lempilaulua saatiin järjestykseen yleisöäänestyksellä ja esitettiin heinäkuisessa gaalakonsertissa Tallinnan meripäivillä. Soittolistamme YouTube-poiminnoissa käydään mainitussa gaalakonsertissa, mutta kuullaan myös paljon muita versioita. Aloitamme 12 kappaleen listan häntäpäästä eli esittelemme laulut jaetuilta sijoilta 7.–12. Ehdoton parhaimmisto eli 1.–6. esitellään kakkososassa piakkoin.

Listan laati Viro-insituutin toiminnanjohtaja Sanna Immanen

Tutustu meriaiheisen soittolistan kappaleisiin täällä!

Viro-instituutin soittolista #3: samettista indie- ja kansanmusiikkia

Kuvituskuva

Tällä listalla suljetaan silmät, mennään läpi huokoisten tunnelmien, pehmeiden maisemien ja tunteita nostattavien melodioiden. Vuorossa on samettisen ihana virolainen indiemusiikki, ripauksella kansanmusiikkia. Indie juontaa juurensa sanasta independent ja alkuperäisessä tarkoituksessaan merkitsee itsenäisesti tuotettua ja julkaistua musiikkia. Nykyään indiellä tarkoitetaan enemmänkin valtavirran ulkopuolella kulkemista, vaihtoehtoisuutta. Vaihtoehtoisuus tällä kyseisellä soittolistalla ei tarkoita tuntemattomuutta, sillä mukana on Viron tunnetuimpia artisteja. Vaihtoehtoisuus näkyykin enemmän toteutuksessa, ilmaisussa ja sen vapaudessa. Tässä kyseisessä listassa se on vielä rajattu kappaleisiin, jotka vievät mukanaa pehmeyteen, äänien kerroksiin ja metsiin.

Listan on tehnyt Viro-instituutin projektipäällikkö Lissu Kirves.

Kuuntele samenttista indie -ja kansanmusiikkia täältä!

Viro-instituutin soittolista #4: klassisen musiikin helmiä

Kuvituskuva

Virolaisen klassisen musiikin helmiä meille poimii ja esittelee Kai Kiiv, Viron teatteri- ja musiikkiakatemian kansainvälisten asioiden projektipäällikkö. Kain kanssa Viro-instituutti tekee yleensä tiivistä yhteistyötä silloin, kun suomalaisille opiskelijoille, oppilaanohjaajille ja opettajille on ajankohtaista esitellä opiskelumahdollisuuksia virolaisissa korkeakouluissa, mutta tällä kertaa on oppaanamme, kun tutustumme virolaisen klassisen musiikin ohittamattomiin teoksiin.

Tutustu klassisen musiikin soittolistaan täällä!

Viro-instituutin soittolista #5: meriaiheiset laulut osa 2

Kuvituskuva

Edellinen meriaiheinen soittolista esitteli laulut sijoilta 7.–12., joten nyt on vuorossa ehdoton parhaimmisto eli sijat kuudennesta ensimmäiseen (jännityksen säilyttämiseksi mennään nousevassa järjestyksessä). Listan on tehnyt Viro-instituutin toiminnanjohtaja Sanna Immanen.

Tutustu meriaheisten laulujen osaan 2 täältä!

Viro-instituutin soittolista #6: Viron jazz-palkintojen voittajat 2020

kuvituskuva

Sunnuntaina 26.4. palkittiin virolaisen jazzin parhaimmistoa. Palkitsemassa olivat Viron jazz-liitto ja Jazzkaar-festivaali yhteistyössä Eesti Autorite Ühingu, Eesti Päevaleht, Viru Keskus, JURA ja Telliskiven luova kaupunki. Voittajat valittiin yleisöäänestyksen ja tuomariäänien yhteistuloksella.

Tutustu jazz-listaan tästä!

Viro-instituutin soittolista #7: haitarimusiikkia kansalle

Kuvituskuva

6. toukokuuta vietettiin kansainvälistä harmonikka- eli haitarimusiikin päivää. Tässäpä oiva katsaus virolaiseen haitarimusiikkiin siis! Listan teki Viro-instituutin projektipäällikkö Lissu Kirves.

Kuuntele virolaista haitarimusiikki tästä!

Viro-instituutin soittolista #8: tuoretta elektronista ja pop-musiikkia

Soittolista numero 8 tarjoaa ajankohtaista elektronista musiikkia ja kuumimpia pop-kappaleita. Spotify-listan on koonnut Tallinnassa ja Helsingissä toimivan IDA Radion tuottaja, Modern Disease nimellä elektronista musiikkia tekevä Sander Rajamäe.

Tutustu elektronisen ja pop-musiikin listaan tästä!

Viro-instituutin soittolista #9: Euroviisut vol. 2: 1999-2003

Kuvituskuva

Starttasimme Viro-instituutin pandemiakevään soittolistat Viron ensimmäisillä euroviisuesiintymisillä 1993–1998: www.viro-instituutti.fi/instituutin-soittolistat-tuovat-kevaaseen-virolaista-musiikkia

Nyt ovat vuorossa loistokkaat vuodet 1999–2003! Listan on koonnut ja kuratoinut Viro-instituutin Suomen toimiston toiminnanjohtaja Sanna Immanen.

Tutustu Euroviisut vol. 2 -listaan tästä!

Viro-instituutin soittolista #10: Viron vaihtoehtomusiikin juurilla by Stupido Records

Virolaista vaihtoehtomusiikkia esittelevän youtube-listan on tehnyt Viro-instituutille Stupido Records. Stupido Records on Helsingissä vuodesta 1989 toiminut levy-yhtiö, jonka ensimmäinen julkaisu oli virolaisen punkyhtye J.M.K.E:nKylmälle maalle -albumi. Listan teksteineen meille teki Stupido Recordsin perustajiin kuuluva Joose Berglund.

Yllättäen soittolista alkaa ja päättyy virolaisten rakastamilla klassikkoartisteilla, Jaak Joalan ja Georg Otsin musiikilla. Listalla käydään läpi aikakautensa kiinnostavimpia rock- ja punk-kappaleita, mutta myös muuta vaihtoehtomusiikkia 60-luvun popista 80-luvun USSR-funkiin.

Tutustu virolaisen vaihtoehtomusiikin listaan tästä!

Viro-instituutin soittolista #11: Arvo Pärt

Kuvituskuva

Sarjan viimeinen soittolista on omistettu tänä vuonna 85 vuotta täyttävälle Arvo Pärtille. Arvo Pärt (s. 1935) on aikamme merkittävimpiin lukeutuva virolainen säveltäjä. Pärt tunnetaan keskiaikaisista musiikkivaikutteistaan sekä ns. kulkustyylin eli tintinnabuli-tyylin sävellyksistä. Viro-instituutin soittolista tukee näyttelymateriaalia Tuttu ja tuntematon Arvo Pärt, joka on tilattavissa kiertonäyttelyksi.

Tutustu Arvo Pärt -listaan tästä!