Viro-instituutin ystävät teki jäsenmatkan yhdessä Yhdyskuntasuunnittelun seuran ja Didrichsenin taidemuseon ystävien kanssa Viroon syyskuun lopussa. Pandemia-ajan hiljaiselon jälkeen oli erityisen mukavaa päästä yhteiselle matkalle, jolle osallistui samanhenkisiä jäseniä useammasta yhdistyksestä.
Viinistun Taidemuseossa meitä opasti Jaan Manitski, museon omistaja ja kokoelman kerääjä, Viron entinen ulkoministeri ja mm. Polar Musicin, eli Abba-yhtyeen levy-yhtiön entinen talousjohtaja. Kokoelma käsittää yli 1000 teosta, lähtien 1800-luvun alun Baltian saksalaisista taiteilijoista ja Düsseldorfin koulukunnasta Viron kultakauden taiteilijoihin sekä huikeisiin nykytaiteen helmiin. Museon sijainti meren rannalla Viinistun kylässä on erittäin kaunis. Teosten ripustusta rouheissa vanhan kalanjalostamon tiloissa ja myöhemmin valmistuneessa uudisosassa on pandemia-aikana uudistettu onnistuneesti.
Matkaohjelmaan sisältyi myös balettiesitys “Iltahämärän talot”, joka perustuu Eduard von Keyserlingin samannimiseen romaaniin ja Gustav Mahlerin musiikkiin. Osalle matkalaisista Estonia-teatteri oli uusi kokemus ja kaikki tietenkin ihastelimme sen arkkitehtuuria ja sisustusta.
Toisena matkapäivänä ohjelmassa oli tutustuminen Tallinnan uusiin kaupunginosiin, meren rannalla kaupungin länsipuolella. Oppaana oli professori Katrin Paadam Tallinan Teknillisestä yliopistosta. Saimme kuulla jo valmiilta näyttävien Kalamajan ja Koplin kaupunginosien suunnitteluperiaatteista ja nykyisestä asukasrakenteesta. Noblessnerin tuulisella ja vielä puolivalmiilla alueella kuulimme alueen historiasta telakka-alueena ja virolaisten erittäin uudenaikaisten sukellusveneiden rakentamisesta viime vuosisadan alkupuolella.
Tutustuimme Noblessnerissä lisäksi Proto-keksintömuseoon, jota suosittelisin erityisesti
lapsiperheille. Meillä oli aikaa käydä myös aivan vieressä sijaitsevassa uudessa KAI-taidekeskuksessa.
Teksti ja kuvat: Marja Granlund